Były już jagody goji , teraz przyszedł czas na jagody acai. Nie da się ukryć, że obecnie mają one swoje „5 minut”. Coraz więcej osób chce je mieć i spożywać w jak największych ilościach. Z acai warto się zaprzyjaźnić na dłużej. Jagody te nie tylko wspomogą nas w zimowe dni, ale także zadbają o naszą młodość i smukłą linię. Mimo, że z wyglądu są bardzo podobne do winogron, to jednak różnią się od nich diametralnie jeśli chodzi o właściwości. Również w smaku są niepowtarzalne, bo przypominają mix jagód i czekolady. Pychota!

Cenne źródło witamin

Jagody acai zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych. Zawierają również więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za najlepsze źródło antyutleniaczy. Te małe i niepozorne jagody są świetnym źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Są także cennym źródłem wapnia, potasu, miedzi oraz cynku. Ponadto dostarczają 29 kwa­sów tłusz­czo­wych.

W trosce o zdrowie i urodę

Jagody acai to naj­lep­sza na­tu­ral­na ku­ra­cja prze­ciw­sta­rze­nio­wa, na którą bez pro­ble­mu mo­że sobie pozwolić każda z nas. Poza tym, acai wpły­wa­ją na od­por­ność, pracę ukła­du krą­że­nia i układu pokarmowego. Są doskonałym elementem na­tu­ral­ne­go oczysz­cza­nia i re­ge­ne­ra­cji or­ga­ni­zmu. Za­pew­nią spo­koj­ny sen w nocy i mnó­stwo sił wi­tal­nych w ciągu dnia. Nie bez ko­ze­ry ja­go­dy te są składnikiem środków wspo­ma­ga­ją­cych od­chu­dza­nie. Ich uni­ka­to­wy skład przy­spie­sza spa­la­nie tkan­ki tłusz­czo­wej i pod­no­si tempo me­ta­bo­li­zmu. Razem z od­po­wied­nią dietą, to sku­tecz­na armia prze­ciw nad­pro­gra­mo­wym ki­lo­gra­mom. Warto w tym miejscu wspomnieć, że jagody acai zapewniają uczucie sytości na bardzo długi czas i tym samym chronią przed napadami wilczego głodu i podjadaniem. Ale uwaga! Acai podobnie jak inne owoce też mają trochę kalorii, dlatego warto jeść je z umiarem.

Dla zdrowego serca

Owoce acai są bogate w kwasy tłuszczowe oraz kwas linolowy. Związki te pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu i podnieść stężenie „dobrego” w organizmie. W związku z tym są pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Przyswajanie „złych” tłuszczów hamuje także zawarty w owocach acai błonnik.

Inne właściwości acai

Jagody acai poza wyżej wspomnianymi właściwościami, są także pomocne w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Dzięki temu, że posiadają niski poziom wskaźnika glikemicznego są idealne dla diabetyków. Poza tym są skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie acai obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, a także raka skóry i raka płuc.